Hur allting började

Nu i april, närmare bestämt 20 april 2019, firade jag 10 år med enskild firma. Jag tänkte därför i en serie lägga upp inlägg där jag delar med mig av min resa som fotograf och egen företagare. I det här inlägget så tänkte jag berätta hur allting började… 

En förfrågan

Det började egentligen hösten 2008 när jag fick förfrågan av ett stort företag i Stockholms skärgård om de kunde köpa bilder av mig. Jag var på möte hos dem och vi pratade om mina skärgårdsfotografier och vad de ville ha för bilder. Dels att de ville köpa befintliga bilder och dels att jag skulle fotografera efter deras önskemål. Det blev dock ingenting med det bildköpet då det var svårt att lösa när jag inte hade någon firma. Däremot så blev det startskottet till att jag började på allvar fundera på att starta eget.
 

Förberedelser

Jag visste inte så mycket om företagande så jag blev tvungen att lära mig mycket. Vilket går bra när jag är nyfiken. Jag tog reda på mycket om olika företagsformer. Jag läste på Skatteverkets hemsida, jag gick på informationskvällar hos Skatteverket. Jag frågade personer i min närhet som hade olika erfarenheter av företagande. Jag kom fram till att enskild firma var den form som passade mig bäst.
 
Det jag också är enormt tacksam över är att ALLA i min närhet som visste om vad jag höll på med stöttade mig till 110%. Gav bra råd och peppade och trodde på mig. 
 
Det var inte bara det administrativa till Skatteverket som skulle fixas utan även en hemsida, man måste ju synas. Jag skaffade den här domänen och även mailadressen. Jag började blogga mer om foto (på min gamla blogg). 
 
Några månader senare ansökte jag om F-skatt och momsregistrering på Skatteverkets hemsida (det var innan verksamt.se fanns). Två månader efter min 19-årsdag och två månader innan jag skulle ta studenten fick jag registreringsbeviset. Jag hade därmed blivit med enskild firma, 20 april 2019. Det kändes overkligt, spännande och roligt.

Mitt första fotojobb

Det skriver jag om i nästa inlägg…

Har du några frågor?

Har du några frågor eller önskemål om vad jag ska skriva om framöver, kommentera det här inlägget eller maila mig. 

2 thoughts on “Hur allting började

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *