Fotoblogg

Grundkurs i foto

Förra helgen släppte jag min grundkurs i foto som man kan läsa på distans. Materialet i kursen innehåller ljud, bilder, videos och text. Detta för att det ska passa olika inlärningssätt.

Kursen innehåller tre huvuddelar.

Vad är en bra bild?

Den första delen handlar om vad en bra bild är. Och lite om kamerautrustning.

Vad är exponering?

Den andra delen handlar om grunderna i exponering. Hur olika inställningar påverkar bilden på olika sätt. Där går jag igenom slutartid, bländare och ISO.

Vad är komposition?

Tredje delen handlar om komposition. För kompositionen av en bild är väldigt viktig om den ska tilltala ögat. Jag går igenom några tips som man kan tänka på för att få till den bilden man vill ha.

Läs mer om kursen

Här hittar du kursen.

Gå till fotokursen.

Gråväder

November har flugit iväg samtidigt som månaden har segat sig fram. Vädret har nog bidragit en hel del till segheten. Så grått. Men trots det gråa och dystra går det ju att hitta fina små saker. Vi har faktiskt fått några små solglimtar också.

Fotografier och text från mina små novemberäventyr hittar du på min andra blogg: biglittleadventures.se

www.biglittleadventures.se

Fotokurs

Under november så har jag även jobbat fram en distanskurs i foto. Den innehåller film, ljud, bild och text om grunderna i foto. Grundläggande inställningar och kompositioner.

Den släpps på söndag – 1 december 2019.
Mer info kommer såklart!

”Jag vill ha bilder på mina barn.”

Jag tänkte att jag kunde visa lite bilder från en fotografering jag hade med en mamma och hennes två barn. Barnen var inte så små, de var mer unga vuxna. Hur som helst så hade mamman kontaktat mig för hon ville ha fina bilder på sina barn. Vi passade även på att ta några bilder på alla tre tillsammans.

Västkusten och två tillbakablickar

Nya inlägg på min blogg Stora Små Äventyr

En helg på Västkusten

Förra helgen åkte jag lite spontant ner till Varberg. Det var en härlig helg och självklart så fotade jag lite.

En soluppgång

Jag la även upp bilder och text från en soluppgång jag fotade i somras i Stockholms skärgård. Det var en magisk morgon.

Luppioberget

Det blev en till tillbakablick på Stora Små Äventyr i veckan. Bilder och text från en sommarkväll då jag och en kompis besökte Luppioberget.

Höstiga bilder och en tillbakablick

Nya inlägg på min blogg Stora Små Äventyr

Promenad till stranden

Jag skriver om en grå höstdag där jag tog en promenad till stranden med en kompis och hennes dotter. Trots gråväder så hittade jag lite färgklickar att fota det här lilla miniäventyret.

Tidig morgon i Tinnerö

Det här är en tillbakablick från en tidig morgon i Tinnerö naturreservat våren 2018. Tillsammans med några kompisar begav jag mig dit i gryningen och dimman låg i kohagen.

En dag vid slottet

En solig höstdag kände jag för att göra en kort utflykt. Då tog jag bilen till Tyresö slott, gick runt där och fotade. Det resulterade i det här inlägget.

Två vuxna och fem barn

För nästan exakt ett år sedan mötte jag upp den här familjen på två vuxna och fem barn i olika åldrar. Vi fotograferade bland höstlöven i olika konstellationer.

Jag har däremot inte visat här än. Anledningen är att jag prioriterat annat än sociala medier. Speciellt förra hösten när det var mycket med min flytt. Hur som helst, bättre sent än aldrig. Här kommer bilderna på den här härliga familjen.

Stora Små Äventyr

Veckan som var så la jag upp tre nya inlägg på min andra blogg – Stora Små Äventyr.

Björnö naturreservat

En tillbakablick till när jag var i Björnö naturreservat förra året med Amanda. Jag skriver lite om dagen och visar upp bilder därifrån.

Ett stort steg

Det var även ett år sedan jag fick nycklarna till min lägenhet och skrev på anställningsavtalet till mitt nuvarande lärarjobb. Jag la upp en tillbakablick med mina flyttvloggar och lite tankar om hur det har blivit sen dess. Läs mer här.

Hämta tavlor på Grinda

Förra helgen åkte jag och mamma till Grinda för att hämta mina tavlor som hängt där under sommaren. Vi promenerade även runt på ön, åt lunch med en fin utsikt.

En familj i skogen

En höstdag för ett år sedan mötte jag upp en härlig familj med tre barn. Det blev en rolig fotografering i skogen. Det var inte det enklaste att få med alla tre på bild för lillebror ville inte riktigt vara med. Men vi fick till några bra bilder ändå.

Vi tog bilder på syskonen tillsammans, systrarna ihop, lillebror ensam och på hela familjen.

Barnfotografering i skogen

För en vecka sedan hade jag en barnfotografering i skogen. En glad och busig femåring. Jag gillar att fota barn då det blir lekfullt. Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men det brukar bli bra. Man får vara spontan, ha tålamod och hänga med för att få de där klockrena bilderna.

Här är några av bilderna från fotograferingen förra veckan.

Vill du också boka en fotografering?

Maila: annie@anniesfotografier.se

Stora Små Äventyr

Under en period har jag saknat att ha en kanal att publicera mina naturbilder. För jag är ute i naturen väldigt mycket och jag gillar att fota delar av äventyren när jag är ute. Ett tag funderade jag på att starta upp min gamla blogg, men det kändes inte helt rätt. Därför föddes en ny blogg. En blogg som handlar om mina stora och små äventyr i vardagen. Det blir mycket naturfotografier. 

Här skriver jag om utflykter, vandringar och resor som jag gör. Självklart lägger jag upp många bilder från tillfällena också. 

Den här bloggen här kommer jag ha kvar för att lägga upp fotojobb och andra firmarelaterade inlägg. 

Stora Små Äventyr

Augustibröllop

För snart ett år sedan åkte jag till Värna kyrka i Östergötland för att föreviga ett bröllop. Först skulle vi fota vigseln, därefter gratulationer och lite gruppbilder utanför kyrkan. Efter det skulle vi åka ut till några platser som brudparet valt ut och fota porträtt, dels enskilt på brudparet och dels med deras två barn.

Vigseln

Värna kyrka är en gullig och rultig kyrka. Jag kom dit i god tid före vigseln. Jag brukar göra så då jag inte riskerar att bli sen, jag hinner titta lite på omgivningarna. Jag hinner också vara inne i kyrkan innan vigseln och prata med prästen, om det finns några restriktioner på hur jag får röra mig under vigseln. Samt även själv se hur jag skulle kunna röra mig för att få variation men ändå inte störa.

Det var en jättefin och känslosam vigsel. Med mycket fin sång, kärlek och glädje. 

 

Gratulationer och gruppbilder

Efter vigseln välkomnades brudparet ut ur kyrkan i ett regn av ris. Det är alltid lika spännande att fånga det ögonblicket på bild. Därefter blev det kramkalas, alla vill ju gratulera brudparet. När det kramats klart stannade den närmsta familjen för att ta lite traditionellt uppställda gruppbilder (men de visar jag inte här). Sen åkte brudparet iväg. 

Nygifta och porträtt

Och jag följde efter brudparet i min bil. Vi stannade vid en åker intill en skogsdunge. Där fotade vi jättefina porträtt. Så underbart vackra och härliga människor. Efter porträttfotograferingen fortsatte brudparet till festlokalen och jag begav mig hemåt, väldigt nöjd med många fina bilder på minneskortet. 

 

Förlovningsfotografering

Förra året förlovade sig två av mina närmsta vänner. De bokade in en förlovningsfotografering med mig under tidig höst förra året. Vi åkte till Rimforsa strand där vi fotade i kvällsljuset. Även om de sa innan att de inte var bekväma framför kameran så syntes det inte på bild och det blev jättefina bilder. De är verkligen som gjorda för varandra och så härliga människor.

Det är lite annorlunda att fota kompisar eller människor man känner. Det är både enklare och svårare. Enklare då man kan skämta på ett annat sätt och man vet deras personligheter sen innan.  Svårare då det inte är den vanliga umgängessituationen eftersom jag här blir anlitad och gör ett jobb, rollerna blir annorlunda.

Hur som helst, bilderna. Jag har dock inte visat upp dem här (än) för det var så mycket under hösten. Nu börjar jag komma ikapp. Så här har ni ett gäng bilder från den kvällen full av skratt och kärlek.

Det var deras bröllop jag fotograferade i Norrland. Bilderna därifrån kommer lite senare här på bloggen, jag ska låta brudparet njuta av bilderna själva först och skicka ut tackkort.

Boka fotografering?

Maila mig: annie@anniesfotografier.se

Jag behöver din hjälp!

Jag håller för närvarande på att fundera på att köra igång mer med fotokurser igen och även med workshops. Men jag är nyfiken på vad du är intresserad av och behöver din hjälp för att jag ska kunna skräddarsy innehållet så mycket som möjligt. Gillar du foto och vill lära dig mer så skulle jag bli väldigt glad om du ville svara på den här enkäten: 

Mina första bröllop

Mitt första bröllop som inte blev

Det blir inte alltid som man har tänkt sig. 3 oktober 2009 var jag inbokad för en bröllopsfotografering, min första, trodde jag. Det skulle vara en liten vigsel med något vittne. Vilket jag tyckte kändes skönt då det skulle vara min första bröllopsfotografering. Jag kom tidigt till platsen och väntade på brudparet. Jag väntar och väntar. Klockan passerar den avtalade tiden. Jag försöker ringa, får inget svar. Väntar i säkert en timme men ingen dyker upp. Så det blev inget bröllop för mig den gången. 

Däremot så lärde jag mig att ta bättre kontaktuppgifter och numera skriver jag även avtal (dels för min trygghet och för brudparets trygghet). 

Mitt andra bröllop som blev det första

I maj 2010 var det dags igen. Då fick jag en ny bröllopsbokning. Den här gången av mammas kollega. Han skulle gifta sig borgerligt, litet och hemligt. Vigseln var utomhus vid vattnet med brudparet, deras dotter, två vittnen och vigselförrättaren. Det var skönt att börja småskaligt och jag var så nöjd med bilderna. Det är något speciellt med första bröllopet. 

Mera bröllop

Därefter dröjde det två år innan jag hade nästa bröllopsfotografering. Jag marknadsförde mig inte riktigt som bröllopsfotograf och därmed blev det inte några jobb. 2012 började jag dock få fler bröllopsförfrågningar och det året fotade jag fyra bröllop. Efter det så har jag fotat mellan 2-6 bröllop varje år och det är jätteroligt. Totalt har det hunnit bli 27 bröllop genom åren och fler lär det bli.

Här är bilder från fyra av bröllopen. Den första är från 2012, sedan 2014 och de två nedre är från förra året (2018).

För att se fler av mina bröllopsbilder – klicka här

Har du frågor eller vill boka mig som bröllopsfotograf? 
Maila mig på: annie@anniesfotografier.se

 

Bröllopshelg i norr

Jag kom hem i söndags efter en långhelg i Norrland. Anledningen till en långhelg där var att två av mina närmsta kompisar gifte sig med varandra.  Jag är så otroligt glad, den här helgen kan jag leva länge på. Träffa så många av Linköpings-kompisarna (några som jag inte sett på jättelänge), se fantastiska landskap och såklart en helg fylld med massor av kärlek. Tänk att det finns så mycket fint och att få vara en del av det. Nytta med nöje när det är som bäst. 

Utflykter och kompishäng

Två av mina kompisar hämtade upp mig hos mina föräldrar på torsdagsmorgonen och vi åkte gemensamt till Arlanda.  På Arlanda träffade vi flera personer som vi kände som också skulle flyga norrut till bröllopet. Det var jättekul att träffa så många som jag inte hade träffat på jättelänge. När vi landade på flygplatsen i Vilhelmina hämtade en buss upp oss och körde oss vidare till Saxnäs där vi välkomnades av brudparet. Jag checkade in på vandrarhemmet och åt därefter lunch.

Efter lunch åkte jag iväg tillsammans med brudparet och två andra kompisar för att reka lite fotoplatser inför lördagen. 

Sent på kvällen, efter middagen, kom ännu fler av kompisarna upp i två bilar och en minibuss. De hade bilat hela vägen från Linköping. Mycket kramar och kärt återseende. Det blev ganska sent men vad gör det när man har trevligt.

På fredagen klev jag upp tidigt och åt frukost. Vid kvart över nio kom bussen som tog oss iväg på utflykt. Det hade snöat under natten så vi fick se snöklädda landskap och forsar. Vi åkte också till en fin sameby. Sen såg vi såklart en massa renar längs med vägen.

Efter lunch åkte jag och sju andra kompisar iväg i två bilar till Satsfjället där vi vandrade på leder som inte syntes så bra under snön. Helt plötsligt kunde man stå i knähög snö. Vi delade upp oss. Några ville gå till toppen och några ville gå en annan väg och fågelskåda. Jaga hakade på fågelskådarna, dels för att jag känner dem bättre och dels för att jag ville kunna stanna och fota utan att halka efter alldeles för mycket (vi hade inte jättemycket tid på oss). Det var otroligt vackert. Jag vill ha mer fjäll! 

När jag kom tillbaka från utflykten tog jag en promenad med några andra kompisar till lanthandeln innan middagen. Middagen åt vi vid vattnet i ett stort tält. Därefter gick vi tillbaka till Saxnäsgården där vi hängde till ganska sent på kvällen. Man måste ju passa på att njuta av alla härliga människor när vi var samlade.

Bröllopsdagen

Dagen D. Dags för bröllop. Jag hade äran att vara anlitad bröllopsfotograf. På morgonen var jag med och fotograferade när bruden gjorde sig i ordning. Jag smet även in till brudgummen och fotograferade när han satte på sig det sista. Därefter fick jag även vara chaufför och körde brud, brudgum, bestman och tärna upp på fjället. Där tog vi de första porträttbilderna innan vi åkte vigare till vigselplatsen. Med utsikt över vatten och fjäll var det en jättefin vigsel. Efter vigseln fotograferades gruppbilder vid en stenig strand och fjälltopparna i bakgrunden. Vi åkte sedan tillbaka till festlokalen och där bjöds det på en supergod middag med dubbla förrätter, en huvudrätt och chokladpraliner till efterrätt. Dans och fest på kvällen. Vacker kvällshimmel över fjälltopparna. En alldeles underbar dag.

Brudbuketten från i lördags. Fler bilder från bröllopet dyker upp här längre fram. 

Dagen efter

Dagen efter klev jag upp ganska tidigt för att äta hotellfrukost med några av mina kompisar som sedan satte sig i bilar för att köra hemåt. Själv tog jag en promenad med en annan av mina kompisar innan bussen till flyget kom och hämtade oss. Flygturen till Arlanda gick bra och sedan släppte mina kompisar av mig hos mamma och pappa där jag fick middag och hämtade upp katten innan jag körde vidare hem till mig. 

Bröllopsbilderna

När jag kom hem la jag över bilderna till datorn på en gång. Så skönt att ha bilderna på två ställen (både minneskort och datorn). I måndags gick jag igenom alla bilderna och gjorde en första rensning. Tog bort bilderna där det förekom grimaser eller blundade människor. Nu har jag börjat med redigeringen. När jag har levererat bilderna till brudparet så kommer jag att visa fler bilder här på hemsidan och på min Facebook-sida.

Flytten till Stockholm

Nu har jag bott i Stockholm i ett halvår. Eller ungefär ett halvår.  4 december gick det stora flyttlasset gick med alla möbler. Jag började ju smygflytta redan i oktober och nycklarna till gamla lägenheten lämnade jag in i mitten av december. 

Trivs du i Stockholm?

Det är en fråga som jag får lite till och från. En av de första gångerna jag fick den var i januari och jag svarade ”ja, det gör jag”, han som ställde frågan frågade igen och då började jag tänka efter. Nu när jag får frågan är det kluvet. 

Ja, jag trivs för att jag har närmre till skärgården. Jag trivs för att jag gillar min lägenhet. Jag trivs för att jag bor ganska nära skogen (men den hade jag gärna bott lite närmre). Jag trivs när jag träffar min familj och mina kompisar. Jag trivs när det är roligt på jobbet. 

Nej, jag trivs inte för det är för stort. Avstånden gör att man inte riktigt kan vara spontan. Jag kan lätt känna mig instängd. 

Att landa

Jag vet inte om det beror på att jag inte riktigt vill trivas. Att jag någonstans hela tiden har sett Stockholm som en mellanlandningsplats. En plats jag flyttade tillbaka till för att jag inte ville fastna i Linköping (även om jag trivdes där). Kanske har jag inte landat sen flytten, kanske vill jag inte landa. Jag skrev ett inlägg på Instagram i april om att landa, att jag kanske inte behövde landa på en plats utan att det mer handlar om att landa i sig själv.

Ångrar flytten?

Nej, jag ångrar verkligen inte flytten! Den har gett mig så mycket. 

Det var ett roligt projekt att sysselsätta sig med hela förra hösten. Det gav otroligt mycket. Jag har lärt mig jättemycket. Våga bryta från ett jobb jag trivdes på. Våga flytta från några av mina bästa kompisar (vi kan ju ses ändå). Det var befriande att faktiskt bara säga upp sig utan att veta hur det skulle gå. Släppa alla krav och bara köra. Jag vet ju att jag kan om jag vill. Sen att det flöt på så väldigt bra med lägenheten och jobbet det trodde jag inte även om det var mitt mål. 

Jag fick också tillbaka kontakten med flera personer som jag inte hade träffat på länge. Några möten som verkligen fick mig att stanna upp och fundera på vad som är viktigt för mig. Det blev därmed även bra avslut på sådant som jag lagt ner för mycket energi på. Jag har även träffat nya helt fantastiska personer. 

Vad vill jag då?

Jag vet inte. Ta det som det kommer. Vara flexibel. Vara nyfiken och testa nya saker. Man vet aldrig vad som händer. Sen finns det såklart en rädsla av att missa saker på grund av de val man gör. Men känns det bra här och nu så får det vara rätt val. För stänga dörrar till sådant som känns bra är bara dumt och då kommer man alltid att undra. Det går att lösa om man sedan ändrar sig. Det är väl det som är tjusningen i livet, att man inte vet. Det gör det lite mer spännande att leva. 

Oavsett vad så vet jag att jag har mig själv, även om jag säkert kommer att tappa bort mig några gånger på vägen. Man behöver gå vilse ibland för att hitta rätt. 

Så, Stockholm? 

Ja, här är jag nu.

Studentfotografering och lite annat på gång

Det är mycket firmajobb för mig just nu. Samtidigt som det är slutspurten på vårterminen i mitt lärarjobb. Men jag är van att ha mycket att göra så det är kul.

Studentfotografering 

Igår åkte jag ner till Linköping för att fotografera en student. Det var roligt då jag även fotograferat hennes storasyster när hon skulle ta studenten för två år sedan. Fotograferingen gick jättebra och jag fick så många fina bilder på minneskortet. Vilket såklart kändes jättekul, extra kul då det var första porträttfotojobbet sen oktober som jag gjorde. 

Sneak peek från gårdagens fotografering

Jag gjorde en grovrensning (tog bort de där det blundas, osv.) av bilderna när jag kom hem igår. Idag har jag gått igenom bilderna igen och skickat urvalet till kunden som nu ska välja ut vilka bilder de vill beställa. Vid porträttfotopaketet så ingår fem digitala bilder och vill man kan man beställa till fler (bröllopsfotograferingarna ingår oftast alla bilder). Det gick ovanligt fort att bli klar med de här bilderna, men kände att jag behövde prioritera det då jag har tre fotojobb till som kommer ganska tätt nu.

Två bröllop och en familjefotografering

Närmast nu för min del står det två bröllopsfotograferingar på jobblistan och en familjefotografering. Första bröllopet är nu i helgen, andra bröllopet på nationaldagen och familjefotograferingen blir också nu i början av juni. 

Utställning på Grinda

Förra helgen var det dessutom vernissage och startskottet för min fotoutställningGrinda Wärdshus. Jag har sju skärgårdsfotografier som hänger på väggarna där. Bilderna kommer att hänga uppe hela sommaren fram till oktober/november. Så har du vägarna förbi Grinda tycker jag att du ska gå in på värdshuset och beskåda väggarna. 

Jag på Grinda

Mina första fotouppdrag

Djur och natur

Mitt allra första fotouppdrag genomförde jag i maj 2009, månaden efter att firman blivit registrerad. Uppdraget var att jag skulle ta tre bilder till en informationsbroschyr som Möja Markägarförening skulle ge ut. Information om föreningen. Dels fotograferade jag djuren som håller landskapen öppna. Sen fotograferade jag en del av den då ganska nya naturstigen. Det var roligt att få se sina bilder i tryck på beställning av någon annan. Det är fortfarande en väldigt bra känsla när det händer. 

Bilder från Möja.


Högtryckstvättad sälbassäng

Det andra fotouppdraget gjorde jag sommaren 2009. Det var att fotografera när Skansens sälbassänger rengjordes med Kärchers högtryckstvättar. Bilderna skulle användas i en kundtidning som Kärcher skulle ge ut. Det var ett väldigt roligt uppdrag och man kände sig lite speciell när man fick komma in på Skansen innan öppning. Jag fick fototillstånd utskrivet. Sen fick jag gå in i sälanläggningen också. 

Rengöring av sälbassängen på Skansen, 2009.


Fler fotojobb

Efter det började det rulla på med fotojobb. Jag fick samma år i uppdrag att ha min första familjefotografering. Jag tog även personalbilder åt ett företag. Och mitt första bröllop tänkte jag skriva om i nästa inlägg.